2019. február. 21., csütörtök
Névnap:
2018-11-27 09:37:24• hírek • Bagosi Andrea

Silentium

December 2-án, vasárnap 16:30 órai kezdettel Sóvári Melinda budapesti képzőművész kiállítás megnyitójának ad otthont a Nagykárolyi Károlyi Kastély.

A kiállításra kerülő alkotások egyházi-vallási témájúak. A tárlaton szereplő alkotások festmények, rajzok, textil vagy ezeknek az ötvözete. A Vasile Vénig László Fotóklub által szervezett kiállítás időzítése is tudatos: a megnyitó Advent első vasárnapján lesz, és a tárlat pedig január 6.-ig, vagyis Vízkeresztig lesz látogatható, így ölelve át az egész Karácsonyi időszakot. A kiállítást Marchut Réka nyitja meg, mellette közreműködik Tóth Dorotya és a Zurgó zenekar.

Sóvári Melinda 2014-ben végezett a Magyar Képzőművészeti Egyetem Képgrafika szakán. Sajátos technikával készíti képeit, ötvözve az olajfestést és a hímzést. 2015-ben a Magyar Kulturális Alap támogatásával létrehozta első önálló kiállításának agyagát, melyet 2016-ban mutatott be Balassagyarmaton, „Házioltárok” címmel. Még ebben az évben megnyert egy díjat a tatai Barlang/Grotta csoportos tárlatán, aminek eredményeként a következő évben bemutathatta munkáit a tatai Kuny Domokos Múzeumban, az Ars Sacra keretein belül. Idén a Zuglói Ifjúsági Centrumban láthattuk „Imádságok” című harmadik, önálló kiállítását.

Számos csoportos kiállításon vett részt, többek között Kecskeméten, a Keresztény Ikonográfiai Biennálén, s az esztergomi Keresztény Múzeumban.

Sóvári Melinda: Házioltárok

„Csak az ég kékje, a vér vöröse, a fény aranya.
Tűfestés selyemfonállal, apró öltések egymás mellett, a középkori miseruhákat hímzők alázata. Ereklyetartók kolostormunkái, a dús keretben rezgő viaszvirágokkal, aranyfonalas hímzéssel, képecskékkel. Jelképek, amelyek a keresztény művészet hagyományos szimbólumait felhasználva, szinte a közhelyek határáról provokálják a nézőt, s amelyeket kristálytisztára mos a kékek, a vörösek, és a szándék tisztasága. Visszatérés a korai kereszténység szűkszavú szimbólumaihoz, a formák születéséhez, a díszítés eredetéhez, a gyermekkor rajongásához.

Hogy is lehetne a szív és a lélek rezdüléseit megragadni, az Örökkévaló dicséretét megfogalmazni emberi nyelven?
A kis oltár (útioltár, házioltár) annyi mindent zár magába; rétegeiben festmény alapon hímzés, csipke applikáció, kész tárgyak kapnak helyet, amelyek egy centrális, gazdagodó, növekvő, sugárzó kompozíció törvényszerűségeinek alávetve bontakoznak ki, tulajdonképpen spontán módon. A művész nem vázlatok alapján fog alkotásának elkészítéséhez, hanem engedi a munkát egy felsőbb erő szándéka szerint felépülni, engedi, hogy vezessék a kezét. Az alkotás folyamatában szinte médiumként vesz részt, az alkotás számára ima, a kész mű pedig egy megszentelt tér.” - Kövesdi Mónika gondolatai

Sóvári Melinda

Facebook hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: