2019. január. 20., vasárnap
Névnap:
2018-10-31 11:41:15• hírek • Bagosi Andrea

Sikerrel mutatták be új darabjukat a Dömik

Október 27-én, szombaton a nagykárolyi Művelődési Központ keretén belül működő Dömik amatőr színtársulat részt vett az immár XX. alkalommal megrendezésre kerülő Partiumi Diákszínjátszó Fesztiválon.

A nagykárolyi társulat, bár egy vadonatúj darabbal állt a zsűri elé igen jól szerepelt, hiszen a középiskolások kategóriájában elnyerte a második díjat.

„A tényeket felvázolva a Partiumi Diákszínjátszó Fesztiválon való részvételünk a júniusban megrendezett megyei fordulón való sikeres szereplésünknek köszönhető. A Halmiban megrendezett előválogatón a „Forráspont” című darabunkkal megosztott első helyen végeztünk a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium csapatával, a Ködikkel együtt, a gimnáziumi kategóriában. A Szilágycsehben huszadik alkalommal megrendezésre került PADIF-on – amely az Országos Diákszínjátszó Fesztivál megszűnése óta országos szerepet tölt be - nyolc másik csapat mellett álltak a döMIk színpadra a „Mono-lógok” című darabbal, amely Matei Visniec „Cabaretul cuvintelor” című műve alapján készült.

S mi van a tényeken túl? Igazi élmények. Először is az, hogy a darabnak magának is egyedülálló útja van. A nyári táborban kezdtek el dolgozni vele a döMIk, a fordítástól a saját monológjaik megrendezéséig, ami azóta is felemelő és megismételhetetlen közös élményünk. De ahogyan egy nagyon tehetséges, fiatal rendező mondta, egy jó módszer akkor lesz igazán jó, ha el mered engedni. Így ősszel szétszedtük darabjaira, és újra kereteztük, alakítottuk a mostani formájára, s a csapat a PADIF-on debütált vele. Ezért az izgalom is nagyobb volt a szokásosnál.

Viszont ami talán ennél is fontosabb, hogy olyan emberi találkozásaink és élményeink voltak a fesztivál keretén belül, amelyek feltöltöttek minket. Például az, hogy újra találkozhattunk a marosvásárhelyi Refi színpaddal, akik mosolygós ölelésekkel vártak érkezésünkkor a bejáratnál. Az is nagy öröm volt nekem, nekünk, hogy az Osonó Színházműhely - aminek/akiknek a hitem folyamatos megerősítését köszönhetem a színház szerepében, feladatában - is kíváncsi volt ránk, s hogy a tőlük kapott szakmai tanácsokon kívül, újra megélhettük velük „Az ismeretlen barátok társaságát” és az „Ahogyan a víz tükrözi az arcot”, azt hogy emberek vagyunk számtalan hasonlósággal és különbözőséggel, de összeköt az, hogy helyünk és feladatunk van a világban. Köszönettel tartozunk Bodea Györgynek, aki húsz éven át vállalta magára fesztivál szervezés minden nyűgét és örömét, lehetőséget teremtve ezeknek a találkozásoknak.

S az útravaló, amivel a IX.-XI. osztályosok kategóriájában elnyert második helyen kívül hazatértünk: „Legyetek színjátszók, amíg csak lehet”- foglalta össze élményeit Szolomájer Tímea, a társulat vezetője.

Dömik

Facebook hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: