2018. június. 20., szerda
Névnap:
2017-06-16 08:36:23• hírek • Bagosi Andrea

Reformációs kiállítás

Konferenciával egybekötött nagyszabású kiállítás előkészületei folynak a Városi Múzeumban, mely révén a reformáció 500 éves évfordulójának állítanak emléket.

A különleges évforduló alkalmából országszerte különböző eseményeket szerveznek. Ezekhez kapcsolódik a nagykárolyi kiállítás is, melyet a református egyházközség közreműködésével szerveznek.

A nagyszabású kiállításon a témával kapcsolatos tárgyakat és dokumentumokat tekinthetnek majd meg az érdeklődők, tudhattuk meg dr. Hágó Nándortól, a múzeum vezetőjétől. Így kiállításra kerülnek a nagykárolyi egyházkerület kegytárgyai: kelyhek, úrvacsora osztó tálak, boros kannák, poharak, keresztelői és úrasztali terítők. Ezen kívül a tárlat tartalmaz majd egy oklevélmásolatokat és egyházi vonatkozású könyveket, bibliákat bemutató részt, melyek részben a múzeumból, részben a Kalazanci Szent József templomhoz tartozó piarista könyvtárból származnak.

A felsoroltak mellett egy fotódokumentációt is megtekinthetünk majd, mely a reformáció folyamatát mutatja be Európában és hazánkban.

A kiállítás megnyitójának napján, július 4-én egy konferenciára is sor kerül, melyen a témához kapcsolódó előadásokat hallhatnak majd az érdeklődők. A konferencia előadói: Ilyés Csaba, nagykárolyi római katolikus esperes, dr. Szőcs Péter a Szatmár megyei múzeumtól, dr. Bara Júlia, a Magyar Tudományos Akadémiáról.

Az esemény a Szatmár Megyei Múzeum, a református egyházkerület, a nagykárolyi Polgármesteri Hivatal, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei levéltár és a „Gróf Károlyi” Kulturális Idegenforgalmat Népszerűsítő Központ szervezésében jön létre.   

Facebook hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: