2019. február. 16., szombat
Névnap:
2018-02-09 10:51:32• hírek • Bagosi Andrea

Központban a család

A Kalazanci Líceum is csatlakozik a Nemzetpolitikai Államtitkárság által meghirdetett „Külhoni magyar családok éve” programhoz.

Február 2.-án szervezte meg Budapesten a Nemzetpolitikai Államtitkárság a 2018-as tematikus év nyitórendezvényét, melyen a Kalazanci Szent József Líceumot Kocsis Aliz igazgatónő képviselte, tudhatjuk meg a szerkesztőségünknek küldött beszámolóból.

Az előző évek tematikájához kapcsolódva a Miniszterelnökség az idei évet a Külhoni magyar családok évének szenteli, hangsúlyozva az értékek és a nemzeti identitás továbbadásának és a helyes családmodell kialakításának a fontosságát, támogatva azokat a kezdeményezéseket, melyeknek célja a családok megszólítása, segítése, és a fiatalok családi életre nevelése. A külhoni magyar családok ugyanis a külhoni magyarság azon legkisebb közösségei, amelyek támogatásával a teljes Kárpát-medencei magyarságot meg lehet szólítani.

„Legelső a nemzet, második a család és csak harmadsorban nézd a magad javát” Kányádi Sándor szavaival köszöntötte a nyitókonferencia résztvevőit Illés Boglárka, az EMMI helyettes államtitkára kihangsúlyozva, hogy mindannyiunk jövője a Kárpát-medencében, ha családban gondolkodunk, és az EMMI által megkezdett szemléletformálást az egész Kárpát-medencére ki kell terjeszteni. A helyettes államtitkár arról is beszélt, a családok éve három pilléren alapszik: az intézményrendszeren, az intézkedéseken és a szemléletformáláson.

A konferencia alkalmat adott a közös gondolkodásra, az igények felmérésére, a lehetőségek és a Magyarországon már jól működő modellek bemutatására (Családbarát közösség – Családbarát önkormányzat, Sikeres vállalkozók a családok szolgálatában), míg a romániai, kárpátaljai, szlovákiai, horvátországi magyar Pedagógusszövetségek beszámolói a tapasztalatcserére, a hiánypótló intézkedések kiemelésére.

A közvetlen hangulatban zajló rendezvény keretein belül lehetőség nyílt csoportos mentoráláson való részvételre, szervezésfejlesztés témakörben, illetve tapasztalat- és gondolatcserére a családokat segítő közösségek (alapítványok, oktatási intézmények, szociális és egyházi közösségek) képviselőivel a Nemzetpolitikai Kutatóintézet vezetésével.

A Kalazanci Líceum a tematikus év jegyében különös figyelmet szentel majd olyan programelemek és fejlesztések megvalósításának, melyek elsődleges célja, kapcsolódva a már hagyományossá vált eddigi rendezvényekhez, az iskola diákjainak és családjaiknak a segítése, a keresztény értékekre épülő nevelői és szülői szerep tudatos megélése, a közösségformálás, és az elkötelezettség erősítése.

Kalazanci

Kalazanci

Kalazanci

Facebook hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: