2019. január. 20., vasárnap
Névnap:
2018-09-13 08:38:47• hírek • Bagosi Andrea

Középpontban az identitás

Szeptember 28-án veszi kezdetét a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata és román tagozata által közösen szervezett színházi fesztivál, a TranzitFeszt. Ennek kapcsán tartott sajtótájékoztatót szerdán a színház büféjében Nagy Orbán, a színház főigazgatója és a két társulatigazgató, Bessenyei Gedő István és Ovidiu Caița.

Nagy Orbán köszöntőjében kiemelte: fontosnak tartja, hogy a színháznak van saját fesztiválja, mely idén tematikus lesz: az identitás fogalmát járja körül.

Ovidiu Caița, a román tagozat művészeti igazgatója és a román nyelvű előadások válogatója kiemelte: a fesztiválra meghívott előadások az alaptéma mellett ráközelítenek a román - magyar viszonyra, az együttélés árnyalataira.

Bessenyei Gedő István, a Harag György Társulat művészeti igazgatója, a magyar nyelvű előadások válogatójaként elmondta: a fesztiválprogramban 27 színházi előadás szerepel, mellette a társulat egy izgalmasnak ígérkező workshopon vesz majd részt Sardar Tagirovsky vezetésével. A műsort továbbá könyvbemutatók, szakmai beszélgetések is színesítik majd. Számos értékes magyar nyelvű előadást láthat a publikum a fesztivál tíz napja alatt, mások mellett a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház, a debreceni Csokonai Nemzeti Színház, a Miskolci Nemzeti Színház, a Kolozsvári Állami Magyar Színház és a kaposvári Csiky Gergely Színház előadásában. A programban szerepel továbbá a chicagoi Trap Door Theatre és a chișinăui Eugen Ionesco Színház, illetve két román-magyar nyelven játszó, a fesztiválba kétnyelvű előadásokkal beválogatott színházi műhely is - így az identitás fogalma valóban több szemszögből, nézőpontból lesz problematizálva, külön hangsúlyt fektetve a román-magyar együttélés kérdéskörére.

A román nyelvű előadások egy részével a centenárium előtt is tiszteleg a román tagozat, a magyar fesztiválkínálat pedig tartalmaz egy olyan előadást is (Visky András Júlia című darabjának Szabó K. István által rendezett előadását a debreceni Csokonai Nemzeti Színház vendégjátékában), amelyet a CE Szövetséggel társszervezésben lát vendégül a Harag György Társulat, a szövetség 27. országos konferenciája keretében, a Visky Ferenc 100 Emlékév alkalmából.

A fesztiválelőadások túlnyomó része román, illetve magyar felirattal lesz látható, az előadásokat szakmai kerekasztalok, kötetlen beszélgetések alkalmával elemzik majd a színház büféjében.

Facebook hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: