2019. január. 20., vasárnap
Névnap:
2018-11-08 08:48:04• hírek • Bagosi Andrea

Két kezem forgatta, szívem táncoltatta

November 20-án, kedden, 19:00 órai kezdettel a sepsiszentgyörgyiHáromszék Táncegyüttes szórakoztatja majd ismét a nagykárolyi közönséget. Ezúttal a Két kezem forgatta, szívem táncoltatta című hagyományos folklórelőadást mutatják be a nagykárolyi Városi Színházban.

Két kezem forgatta, szívem táncoltatta című hagyományos folklórelőadás koreográfiái a Kárpát-medencei forgós-forgatós táncok világából építkeznek. Erdélynek a barokk kor eredményeképpen ez a legnagyobb mai napig megőrzött táncöröksége, a marosszéki forgatóst például a páros táncok királynőjeként szokták emlegetni. Az előadás koreográfiái Kocsis Enikő, Fitos Dezső, Busai Norbert, Busai Zsuzsanna, Kádár Ignác, Farkas Tamás, Furik Rita, Richtarcsík Mihály és Ivácson László munkáját dicsérik, moldvai, gyimesi, sóvidéki, györgyfalvi, vajdaszentiványi, bálványoscsabai és felvidéki táncokat láthat a közönség.

Az egy órás barokkos tánchömpölygés egy női sorssal von párhuzamot, ám a történetmesélés helyett inkább érzések, impressziók megragadására törekedtek az alkotók. Hogyan láthatja magát a hagyományos társadalomban felnövő kislány, menyasszony, asszony és hogyan látják őt a többiek? Van-e boldogság a gyermekkor tiszta világa után, van-e boldogság a szerelem megtalálása után? Mi az, ami az utat megtölti tartalommal, a költő szavait parafrazálva: át tudjuk-e vinni a szerelmet a túlsó partra? Végül, de nem utolsó sorban, át tudjuk-e adni értékrendünket a következő generációknak?

Jegyek a földszinten 20 lejes, emeleten 15 lejes áron vásárolhatók a Nagykárolyi Művelődési Központ irodájában, valamint előadás előtt a helyszínen.

A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Háromszék Táncegyüttes

Facebook hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: