2019. február. 16., szombat
Névnap:
2018-08-03 09:57:19• hírek • Bagosi Andrea

Hogyan lehet jól segíteni?

Augusztus 3-án, péntek délelőtt az Ezer Gyerek Egyesület tartott panelbeszélgetéssel egybekötött konferenciát a Károlyi Kastélyban.

A találkozó fő kérdése az volt, hogy hogyan tudnak „jól segíteni" az egyházak, a civil- és karitatív szervezetek 2018 Európájában. A résztvevőket Hann Péter köszöntötte, aki röviden bemutatta a projektet, illetve beszélt az eddigi állomásokról. A konferencia az Ezer Gyerek Egyesület az „EU FOR CITIZENS –Network of Towns 2017/18” felhívás keretében megvalósított, „A menekültválság következményei: az euroszkepticizmus és a radikalizmus növekedése” című testvárosi projekt keretén belül került megszervezésre. A projektben Magyarország, Románia, Szlovákia, Horvátország és Szerbia vett részt. A találkozók során olyan, az Európai Unió számára fontos témák kerültek megbeszélésre, mint a migráció kérdése, illetve az Európai Unió megítélése a különböző országokban napjainkban.

A találkozó bevezetőjében néhány perc erejéig szót kaptak a meghívott vendégek, akik saját munkájuk, tevékenységük tükrében szóltak hozzá a témához. Elsőként Hompóth Lehel, a Stella Maris Integrációs központ vezetője szólt a résztvevőkhöz, aki röviden bemutatta a központ fő tevékenységeit. Elmondta, hogy számára a „jól segítés” a célszerű segítségnyújtást jelenti, azt, hogy nem vakon, hanem személyre szabottan, a családok, gyerekek szükségletei szerint próbálnak meg segíteni. Éppen ezért a például Németországból kapott csomagokat átválogatják, és aszerint osztják szét a családok között, hogy kinek mire van éppen szüksége.

A folytatásban Iványi Tamás, művelődési központ vezető, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) oktatási régióvezetője szólalt fel, aki kiemelte, hogy a lelki szükségletek mellett nagyon fontos a testi szükségletekre is figyelmet fordítani. Beszédében a szeretet témáját járta körbe, mely szerinte nem egy érzelem, hanem egy tevékenység, amely akkor is cselekvésre sarkall, ha azt kelletlenül is teszi az ember.

A továbbiakban Ft. Ilyés Csaba, a nagykárolyi Kalazanci Szent József főesperese vette át a szót, aki arról beszélt, hogy bár úgy tűnik, hogy a migráció közvetlenül nem érint minket, a helyi és erdélyi családok tömeges kivándorlásának okán mégis.

Legvégül Ferenczi István, a Help to Help Alapítvány vezetője szólt a résztvevőkhöz, aki hangsúlyozta, hogy az ésszerű segítségnyújtás a fontos, legjobb a helyszínen eldönteni, hogy az adott személynek mire is van szüksége.

A találkozó egy kötetlen panelbeszélgetéssel zárult.

Facebook hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: