2019. január. 21., hétfő
Névnap:
2019-01-04 08:51:55• hírek • Szatmár.ro

Hétvégi disznóvágás? Előzze meg a trichinelózist a hús bevizsgáltatásával!

Az Országos Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Hatóság szatmárnémeti kirendeltsége renszeresen közzéteszi, hol végeztethetőek el megyeszerte az állatorvosi Trichinella vizsgálatok.

A trichina (Trichinella spiralis) egy élősködő fonálféreg, mely emlősök bélcsatornájában és izomzatában él. Mivel kizárólag húsevéssel terjed, ezért csak ragadozó, dögevő, vagy mindenevő emlősöket fertőz; köztük az embert is. Az ember leggyakrabban akkor fertőződik, ha nyersen fogyaszt fertőzött sertéshúst. Az okozott betegség, a trichinellózis jellegzetes példája az esetenként embert is fertőző állati betegségeknek, tehát zoonózis. Az emberi trichinellózis hazánkban szerencsére ritka. Emberben a fertőzés olykor halálos kimenetelű szívizomgyulladáshoz vezethet - olvasható a Wikipedián.

 

Érdemes tehát a húst bevizsgáltatni a feldolgozása előtt. Ezen a hétvégén, január 5-én és 6-án a szatmárnémeti Nagypiacon, a nagykárolyi piacon, az avasfelsőfalui piacon és a magán állatorvosi rendelőkben végzik el ezt a szakértők. Január 5-én, szombaton reggel 8 és 13 óra között, január 6-án, vasárnap reggel 9 és déli 12 óra között találják ott őket.

 

A teszt 10,71 lejbe kerül. Személyi igazolványt vigyenek magukkal, illetve az állat füljelzőjét. Sürgős esetben hívják a 0261715956-os telefonszámot.

 

A háznál vágott sertés húsának értékesítése törvény által tiltott. Csak és kizárólag családi, háztartási fogyasztásra vágható. A törvénysértést elkövetők ellen a hatóságok megteszik a kellő jogi lépéseket.

Facebook hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: