2018. április. 24., kedd
Névnap:
2017-06-19 10:38:06• hírek • Bagosi Andrea

Hét nap a Hepehupás vén Szilágyban

A Szilágy Megyei Tanács és a Román Fotóművészek Szövetségének közreműködésével nemrég egy nemzetközi fotótábort szerveztek, ”Szilágy – Szépség, hagyomány, mese” címmel a Szilágyságban. A nagykárolyi fotós, Bikfalvi Zsolt azon szerencsések közé tartozott, akik meghívást kaptak erre a rangos eseményre. Egy kivételes alkalom volt ez, hiszen ilyen minőségű, volumenű és fontosságú eseményt nagyon ritkán szerveznek Romániában.

„ A zilahi bázisról minden nap más-más irányba és látnivalókhoz vittek vendéglátóink, amit mi sok minőségi fotóval igyekeztünk megörökíteni. Úti beszámolót nem írnék, mert az egy regény méretével lenne egyenlő, viszont mégis fontosnak tartom megemlíteni azt a néhány dolgot (a teljesség igénye nélkül), amelyek nyomot hagytak bennem. Talán a legfontosabb a szilágysági emberek nyitottsága, szívélyessége, vendégszeretete. A fatemplomaik, amelyek egyedi ikonokkal rendelkeznek (az a tény kevésbé közismert, hogy Szilágyban van a legtöbb fatemplom Romániában, ellentétben a köztudattal, ami Máramarossal azonosítja azt). Az a magántulajdonban levő román néprajzi múzeum, ahol a tisztaszobában látod azt a dísztányért, hogy ,,Éljen a Magyar Haza”, és mindezt két szimbolikus ,,tricoloros” farktollú kakast ábrázoló dísztányér között.

A rádióamatőr a szilágyság legeldugottabb falvában három kapcsolatot hozott létre ottlétünk alatt. Az első egy holland rádióssal, a második egy japán morse jelekkel kommunikáló társával és csodák csodája (vagy nincsenek is csodák) a harmadik egy nagykárolyi rádióamatőrrel sikerült”.

Egy héten át tartó eseményt megszervezni nagyon nagy munka. Köszönet illeti a szervezőket, azt sok önkéntest (mert ők voltak a legtöbben), önzetlen vállalkozókat, akik hozzájárultak az esemény sikeréhez. Fotósunk két embert külön is kiemelt: Mirel Mátyást, aki az egész esemény megtervezéséért/szervezéséért felelt, és Adela Lia Rusut, akinek többszöri unszolására végül is elfogadta a meghívást.

A táborban résztvevő fotósok névsora a következő:

Manolis Metzakis –GPU ZEUS,GPU CR5,EFIAP/p, Görögország/Kréta, a Global Photographic Union Elnöke

Ivo Borko - MF FZS,EFIAP/p, Szlovénia, Szlovén Fotóművész Szövetség Elnöke

Stefi Borko - MF FZS,EFIAP/p, Szlovénia,

Virgilio Bardossi - MFIAP, EFIAP/p, IFI – Olaszország,

Balasi Csaba – MFIAP, EFIAP/.g- Csíkszereda, AAFR alenöke és a FIAP Romániai képviselője

Lajos Nagy - EFIAP / d1-Kézdivásárhely,

Rusu Adela Lia - EFIAP – Nagyvárad

Ovi D.Pop - EFIAP- Nagyvárad

Roibu Grigore - AFIAP-Déva, AAFH elnöke

Bikfalvi Zsolt – AFIAP - Nagykároly

Boran Mircea - Art.AAFR- Arad.

Facebook hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: