2019. január. 21., hétfő
Névnap:
2018-11-17 13:18:08• hírek • Bagosi Andrea

Adyra emlékezve

November 16-án és 17-én kétnapos Ady-megemlékezésre került sor az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület, illetve tasnádi, adyfalvi és nagykárolyi társszervezők rendezésében.

Az Ady Endre halálának közelgő centenáriuma jegyében zajló programsorozat egyik állomása Nagykároly volt. A rendezvény november 16-án, pénteken egy koszorúzással egybekötött főhajtással vette kezdetét Ady Endre és Marchis Otilia, vagyis Itóka szobránál. Az egybegyűlteket Muzsnyai Árpád, az esemény főszervezője köszöntötte, majd Havas Judit, budapesti előadóművész szavalatát hallhatták a résztvevők, zárásként pedig koszorúzásra is sor került.

A főhajtást követően a közönség átvonult a Művelődési Központ Deák Endre termébe, ahol Kovács Jenő polgármester köszöntő szavait követően irodalmi tanácskozásra került sor. A beszélgetés levezetését Cseke Péter irodalom- és sajtótörténész, újságíró, költő és egyetemi tanár vállalta magára. Az első előadó Sróth Ödön nagykárolyi költő volt, aki Ady Nagykárolya címmel tartott részletes előadást a résztvevőknek. A folytatásban Felician Pop szatmárnémeti költő, műfordító szavait tolmácsolta egy kolléganője, majd Szabó Zsolt irodalomtörténész beszélt Ady Endre költészetének erdélyi fogadtatásáról. Zárásként Kereskényi Sándor irodalomtörténész előadása következett, melynek központjában Ady kuruc versei álltak.

A rendezvény azonban itt nem ért véget, hiszen az esemény zárásaként Havas Judit előadóművész lépett színpadra, akinek Ady verseiből összeállított, „Intés az őrzőkhöz” című előadását Cserey Csaba kísérte.

A kétnapos megemlékezés szombat délelőtt az érmindszenti zarándoklattal folytatódott, melyet idén immár 29. alkalommal szerveztek meg.

Facebook hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: