Iskola másként a környékbeli községekben

2012.04.10. | Nagykároly.ro | Börvely Kaplony iskola másként
Ajánlom másnak
Iskola_maskent_a_kornyekbeli_kozsegekben
Oszd meg a Facebook-on: Share

A Börvelyi Általános Iskolában is igen változatos programokkal tették érdekessé az Iskola Másként' elnevezésű országos programot. Így az I.-III. és a II.-IV. osztály tanulói különböző tevékenységeken vettek részt.

A II.-IV. osztály tagjai Bartha Karola Katalin és Chiş Orsolya tanítók irányításával hétfőn a mesék világába utaztak, a képzeletbeli barangolást egy vetélkedő követte, amelyen a gyermekeknek lehetőségük nyílt felhasználni az előbbi alkalmon nyert információkat. A keddi napot a húsvéti hagyományok felelevenítésével töltötték. Ép testben, ép lélek! - ez volt a szerdai nap központi fogalma. Ezt a napot a gyerekek a testmozgásnak szentelték, a tevékenységeket Tóth Róbert ás Pásca Daniel tornatanárok vezették. Csütörtökön a tanulók az ökológiával ismerkedtek, majd meglátogatták a helyi múzeumot. Sok érdekességet fedeztek fel egyébként a régi idők hagyományairól, népviseletéről, foglalkozásairól is. A többi között megismerkedtek a szövés mesterségével. Egy tanulmányi séta követett, méghozzá a Kraszna partján. A gyerekek megfigyelték a természet változásait, a tavasz első jeleit, valamint természetvédő munkát végeztek: szemetet szedtek. A napot szalonnasütéssel és szabadtéri játékokkal zárták. Pénteken Csáki Mária vallástanár közreműködésével Nagypéntekről, illetve Jézus feltámadásáról beszélgettek. A hetet a helyi református templomban a nagypénteki istentiszteleten való részvétellel zárták a tanulók.

Az I.-III. osztály tanulóit Dragos Éva és Molnár Éva tanítók irányították. Hétfőn Mesék szárnyán címmel filmvetítésen vettek részt a tanulók. Védjük a természetet, védjük az életet! volt a keddi ökológiai nevelés címe. Szerdán az Ép testben, ép lélek! tevékenységek a mozgás jegyében zajlottak, irányítói  Tóth Róbert ás Pásca Dániel tornatanárok voltak. Csütörtökön a tanulók Húsvétra készülték. Pénteken Nagypénteki áhítat címmel Csáki Mária vallástanár közreműködésével vallásos tevékenységet tartottak, majd a református templomba vonultak az ünnepi istentiszteletre.

Iskola másként Kaplonyban

Látszólag elsősorban nem a tanításról szólt az elmúlt hét a kaplonyi oktatási intézményben, akárcsak szerte az országban. Jobban szemügyre véve a történéseket, rögvest kiderül: talán még többet megtudtak a Fényi István Általános Iskola tanulói, mint egyébként egy szokványos tanhét alkalmával. S pont ez volt a célja az Iskola másként elnevezésű országos tanügyi programnak: a tantervtől olykor kissé elrugaszkodva, az élettel, a környezettel, valamint számos egyéb területtel megismerkedni lehetőleg kötetlen formában.

Ennek megfelelően az elemisták a többi között számtalan ügyességfejlesztő játékon vehettek részt. Példának okáért azzal a „fránya" matekkel is talán kissé könnyebb kiegyezni, ha nem jegyre vagy intőre „meg a dolog". A különféle stafétás játékok pediglen növelik az összetartás érzetét, ugyanakkor elősegítették a csapatban való gondolkodást, az együttműködés készségének kialakulását. A meséket sem csak elolvasni kell - ennek megfelelően találtak időt és alkalmat az elmúlt héten arra, hogy a történéseket, a szereplők mozgatórugóit meg- és átbeszélhessék a gyerekek.

Az 5.-8. osztályos nebulók persze már koruknak megfelelő tevékenységekben vettek részt. Így például a hétfőn megtartott tisztasági kezdeményezésen, amelynek keretében az iskola környékének, valamint a falu egynéhány pontjának megtisztításához hozzáláttak a gyerekek. A környezetvédelmi ügynökségtől, illetve az önkormányzatunktól kapott hozzávetőleg 40 csemetét is hétfőn ültette el az iskola és a sportcsarnok közelébe az diákok sereglete. Az egészségügy fontosságáról szintén még a hét első napján váltottak szót Simon Attila háziorvossal a gyerekek. A keddi tevékenységek otthonául a kultúrotthon szolgált. Az ügyes kezek elnevezésű alkalmon lehetőség adódott a sütésre és főzésre, Sebestyén ferences testvérrel a fafaragásra, a gyöngyfűzésre, illetve számos egyéb foglalatosságra. A szerdai nap a mozgásé volt, hiszen épp testben lakozik az épp lélek. A görkorcsolyázás, a sakk, a kerékpározás, a kézilabda, a labdarúgás, továbbá számos egyéb sportban mérkőzhettek meg a csapatokká alakult tanulók. Csütörtökön sem mondtak csütörtököt - hogy kissé nyegle élccel éljünk - a kaplonyi diákok, ezzel szemben a környék megismerésére szánták a napot. Ellátogattak például a Károlyi-kastélyba. A hajdani főúri rezidenciában már meglévő tárlatokat, illetőleg Nagykároly városának jelképes épületét, amely felújítása nemrégiben fejeződött be, járták be. Természetesen szakítottak időt a kastélykert fakölteményeire is, s szintén nyilvánvalóan a faóriások közötti játszóterén is sok-sok kacaj hallatszott fel. A nagyobbak, azaz a 7. és 8. osztályosok ellátogattak a Nagykárolyi Elméleti Gimnáziumban otthonra lelt Élő könyvtár nevű rendezvényre. Ott számos élő könyvvel, azaz különféle témákban otthonosan mozgó emberrel volt alkalmuk beszélgetni, így a többi között íróval, ügyvéddel, politikussal, pszichiáterrel, nyugdíjas tanáremberrel, fotóművésszel. A temetőbe is kilátogattak a diákok: néma főhajtás erejéig Fényi István síremlékéhez. A kisebbek is ellátogattak a kaplonyi születésű költő sírjához, s irodalomtörténeti barangolásuk alkalmával Petőfi Sándor és Kaffka Margit nagykárolyi szobrainál is megálltak egy-egy gondolatnyi időre. A pénteki nap az egyházakról szólt. Ennek jegyében elmentek a faluban lévő istenházákba, így a reformátusba, a görög katolikusba, valamint a római katolikusakba. A Szent Antal-templomban különféle foglalkozásokra is sor került, továbbá a Károlyi család kriptáját is megtekintették. S közben - akár a többi foglalkozáson - oktatóik mesélték, mi miért is jelentős, mi hogyan alakult, avagy miért lett azzá...


Iskola másként a környékbeli községek oktatási intézményeiben

Iskola másként a környékbeli községek oktatási intézményeiben

Iskola másként a környékbeli községek oktatási intézményeiben

Iskola másként a környékbeli községek oktatási intézményeiben


3 felhasználó értékelte a hírt. Értékelések átlaga:3.67
         


Valuta átszámítás